Psychosomatisch fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die de combinatie maakt tussen lichaam en geest. “Psyche” betekent geest, “somatisch” betekent lichamelijk. Lichaam en geest werken samen en beïnvloeden elkaar. Vaak is de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord. Langdurige mentale belasting kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, maag- of darmklachten, nek- of schouderklachten en vermoeidheid. De psychosomatisch fysiotherapeut kan u helpen hierin inzicht te krijgen. Zij kan u bijvoorbeeld helpen door anders tegen klachten aan te kijken of anders met uw klachten om te leren gaan.

Psychosomatische fysiotherapie kan helpen bij:

 • onverklaarbare lichamelijke klachten
 • stress- en spanningsklachten
 • chronische pijnklachten
 • hyperventilatie
 • werk-gerelateerde klachten zoals een burn-out
 • angst of paniekklachten
 • chronische vermoeidheid
 • depressie

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

 • inzicht geven in de oorzaak van de klachten en in standhoudende factoren
 • leren ontspannen en bewustwording van de ademhaling
 • belastbaarheid stapje voor stapje opbouwen
 • lichaamsbewustwording
 • leren aanvoelen van eigen grenzen
 • gedragsverandering
 • bevorderen van lichamelijk zelfvertrouwen

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt jou bij het herstellen van de balans tussen spanning en ontspanning. Zij bekijkt naar het lichamelijke, psychologische en sociale domein, waaronder de leef- en werkomstandigheden. De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

al onze specialiteiten

Echografie

Direct inzicht in de aard van uw gezondheidsprobleem? Met een echo kunnen wij eventuele weefselschade zichtbaar maken.

Lees meer

Fysiotherapie voor sporters

Heb je klachten tijdens het sporten of wil je je sport weer hervatten na een blessure? Onze sportfysiotherapeuten helpen je hiermee op weg.

Lees meer

Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met balans, lopen, houding, uw conditie en allerlei andere dagelijkse bezigheden. Onze gespecialiseerde therapeuten kunnen daarbij helpen.

Lees meer

Oefentherapie Cesar

Klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een onjuist houdings- en beweegpatroon. De oefentherapeut is specialist op dit gebied.

Lees meer

Ergotherapie

Wanneer u (tijdelijk) moeite heeft met het uitvoeren van bepaalde activiteiten in uw dagelijks leven kan de ergotherapeut u helpen. Benieuwd of de ergotherapeut u kan helpen?

Lees meer

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens of etalagebenen is een symptoom dat voorkomt bij vernauwing van de slagaders naar de benen. Tijdens inspanning (lopen of fietsen) ontstaat pijn in een of beide benen.

Lees meer

Handtherapie

Onze handen zijn kostbaar. De handtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hand- en polsklachten en helpt u bij dagelijks ongemak of na een operatie.

Lees meer

Fysiotherapie voor ouderen

Fysiotherapie gericht op de ouder wordende mens en de bijkomende ouderdomsverschijnselen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om...

Lees meer

Manuele therapie

De manueeltherapeut is een specialist in het behandelen van mensen met complexe gezondheidsproblemen en wervelkolom gerelateerde klachten.

Lees meer

Algemene fysiotherapie

De fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Met de meeste klachten kunt u bij een algemeen fysiotherapeut terecht. Meer weten?

Lees meer

Multiple Sclerose (MS)

Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. De fysiotherapeut streeft naar het optimaliseren van het dagelijks functioneren.

Lees meer

COVID-19 Revalidatie

Wanneer u besmet bent geraakt met het COVID-19 virus en u hier klachten aan hebt overgehouden, heeft u de mogelijkheid tot een revalidatie traject.

Lees meer

Orofaciale (kaak) fysiotherapie

Heeft u klachten aan uw kaken, gebit of de kauwspieren, hoofdpijn, nekpijn, oorsuizen en/of duizeligheid? Dan is de orofaciaal fysiotherapeut voor u!

Lees meer

Dry needling

Spierproblemen zijn soms lastig te behandelen. Tijdens de behandeling kan de therapeut kiezen voor dry needling. Maar wat is dry needling precies?

Lees meer

Schouder fysiotherapie

Wij zijn dé specialist op het gebied van fysiotherapie bij schouderpijnklachten. Voor eenvoudige tot complexe schouderklachten, met of zonder operatie. Ook voor second opinions.

Lees meer

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen van 0-18 jaar met bijvoorbeeld een vertraagde motorische ontwikkeling of lichamelijke ongemakken. Benieuwd wat zij nog meer voor u en uw kind kan betekenen?

Lees meer

Oedeemtherapie

Voor mensen die een zwelling in een arm, been of elders in het lichaam hebben t.g.v. een operatie, bestraling, verwijdering van lymfeklieren of een ongeval.

Lees meer

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het begrijpen en behandelen van de wisselwerking tussen lichamelijke klachten en psychologische factoren

Lees meer

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen.

Lees meer