Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Het Latijnse ‘claudicatio intermittens’ betekent letterlijk: met tussenpozen mank lopen. In de volksmond noemen we dit etalagebenen. Etalagebenen is een vorm van ‘perifeer arterieel vaatlijden’, ofwel: er is iets met de bloedvaten, vaak met klachten in de benen. PAV ontstaat door vernauwing in de slagaderen vanwege slagaderverkalking. Roken verhoogt het risico op etalagebenen, evenals suikerziekte, een te hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht en gebrek aan beweging. Ook erfelijkheid speelt een rol. De risicofactoren versterken elkaar. Dus als u rookt én overgewicht hebt, loopt u meer kans op PAV. Dat is ook het geval als een van uw ouders op jongere leeftijd een hart- of vaatziekte heeft (gehad). Etalagebenen komen vaker voor op latere leeftijd. Het is belangrijk om niet met deze klachten door te blijven lopen. Zonder de juiste behandeling zullen de klachten aanhouden en in veel gevallen juist langzaam toenemen.

Klachten bij etalagebenen

Uw benen voelen bij inspanning verkrampt en vermoeid aan en deze klachten verdwijnen als u stopt met bewegen. Vaak ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Sommige mensen krijgen al klachten als ze normaal bewegen, anderen pas bij intensievere beweging. U kunt ook last krijgen van koude voeten en/of verdikte teennagels. Wondjes aan uw voeten of onderbenen herstellen minder snel en gaan eerder zweren. De klachten kunnen per dag wisselen, maar zullen op lange termijn toenemen, dat wil zeggen, zonder de juiste behandeling.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapeuten hebben een speciale training voor mensen met etalagebenen. Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbetert u de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren. Door de training verbetert ook de pompfunctie van uw hart en uw longfunctie – en daarmee uw algehele fitheid. In de training is ook aandacht voor stoppen met roken, gezonder eten, medicatie en zelfstandig trainen. Het is belangrijk om de gezondere leefstijl vast te houden als de training is afgelopen.

Dankzij de speciale training van de fysiotherapeut is een operatie meestal niet nodig. Een enkel keer is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de operatie kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor hulp bij je herstel.

maak een afspraak voor claudicatio intermittens

Afspraak maken

therapeuten gespecialiseerd in claudicatio intermittens

Mara van der Pluijm

BIG: 69928028404

Algemene fysiotherapie Oefentherapie Cesar Claudicatio intermittens Fysiotherapie voor ouderen

al onze specialiteiten

Fysiotherapie voor ouderen

Fysiotherapie gericht op de ouder wordende mens en de bijkomende ouderdomsverschijnselen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om...

Lees meer

Valpreventie otago

Dry needling

Spierproblemen zijn soms lastig te behandelen. Tijdens de behandeling kan de therapeut kiezen voor dry needling. Maar wat is dry needling precies?

Lees meer

Fysiotherapie voor sporters

Heb je klachten tijdens het sporten of wil je je sport weer hervatten na een blessure? Onze sportfysiotherapeuten helpen je hiermee op weg.

Lees meer

Oedeemtherapie

Voor mensen die een zwelling in een arm, been of elders in het lichaam hebben t.g.v. een operatie, bestraling, verwijdering van lymfeklieren of een ongeval.

Lees meer

Schouder fysiotherapie

Wij zijn dé specialist op het gebied van fysiotherapie bij schouderpijnklachten. Voor eenvoudige tot complexe schouderklachten, met of zonder operatie. Ook voor second opinions.

Lees meer

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het begrijpen en behandelen van de wisselwerking tussen lichamelijke klachten en psychologische factoren

Lees meer

Echografie

Direct inzicht in de aard van uw gezondheidsprobleem? Met een echo kunnen wij eventuele weefselschade zichtbaar maken.

Lees meer

Manuele therapie

De manueeltherapeut is een specialist in het behandelen van mensen met complexe gezondheidsproblemen en wervelkolom gerelateerde klachten.

Lees meer

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens of etalagebenen is een symptoom dat voorkomt bij vernauwing van de slagaders naar de benen. Tijdens inspanning (lopen of fietsen) ontstaat pijn in een of beide benen.

Lees meer

Oefentherapie Cesar

Klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een onjuist houdings- en beweegpatroon. De oefentherapeut is specialist op dit gebied.

Lees meer

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen.

Lees meer

Algemene fysiotherapie

De fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Met de meeste klachten kunt u bij een algemeen fysiotherapeut terecht. Meer weten?

Lees meer

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen van 0-18 jaar met bijvoorbeeld een vertraagde motorische ontwikkeling of lichamelijke ongemakken. Benieuwd wat zij nog meer voor u en uw kind kan betekenen?

Lees meer

COVID-19 Revalidatie

Wanneer u besmet bent geraakt met het COVID-19 virus en u hier klachten aan hebt overgehouden, heeft u de mogelijkheid tot een revalidatie traject.

Lees meer

Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met balans, lopen, houding, uw conditie en allerlei andere dagelijkse bezigheden. Onze gespecialiseerde therapeuten kunnen daarbij helpen.

Lees meer

Handtherapie

Onze handen zijn kostbaar. De handtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hand- en polsklachten en helpt u bij dagelijks ongemak of na een operatie.

Lees meer

Multiple Sclerose (MS)

Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. De fysiotherapeut streeft naar het optimaliseren van het dagelijks functioneren.

Lees meer

Ergotherapie

Wanneer u (tijdelijk) moeite heeft met het uitvoeren van bepaalde activiteiten in uw dagelijks leven kan de ergotherapeut u helpen. Benieuwd of de ergotherapeut u kan helpen?

Lees meer

Orofaciale (kaak) fysiotherapie

Heeft u klachten aan uw kaken, gebit of de kauwspieren, hoofdpijn, nekpijn, oorsuizen en/of duizeligheid? Dan is de orofaciaal fysiotherapeut voor u!

Lees meer