- Home
- Specialisaties
- Algemene fysiotherapie
- Bekkenfysiotherapie
- Claudicatio Intermittens
- COVID-19 Revalidatie
- Dry needling
- Echografie
- Ergotherapie
- Fysiotherapie voor ouderen
- Fysiotherapie voor sporters
- Handtherapie
- Kinderfysiotherapie
- Manuele therapie
- Multiple Sclerose (MS)
- Oedeemtherapie
- Oefentherapie cesar
- Orofaciale (kaak)fysiotherapie
- Schouderfysiotherapie
- Parkinson
- Psychosomatische fysiotherapie
- Valpreventie
- Over ons
- Team
- Contact
- Afspraak maken
Het ziekteverloop is bij iedereen anders en dus moeilijk voorspelbaar. Waar de ontstekingen zitten, welke klachten of symptomen u krijgt en hoe ernstig die zijn, varieert allemaal per persoon. Daarom heet MS ook wel ‘de aandoening met duizend gezichten’. Iedereen met MS heeft een eigen verhaal.
Bij MS kunnen verschillende klachten of symptomen ontstaan. Welke klachten dat precies zijn, hangt af van de plek waar de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel zitten. Ontstekingen in het ruggenmerg kunnen onder andere problemen met lopen geven en het gevoel in de benen veranderen. Vaak zien we dat mensen met MS problemen krijgen in het bewegend functioneren van hun ledematen en romp.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut is specialist op het gebied van bewegen. Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie streeft naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) aan een rolstoel of bed gebonden zijn, biedt de therapeut specifieke behandelingen.
Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:
- Stijfheid en spasticiteit bestrijden
- Vermoeidheid beïnvloeden
- Spieren en gewrichten beweeglijk houden en daarmee mobiliteit onderhouden
- Balans optimaliseren
- Conditie opbouwen of onderhouden
- Spierkracht opbouwen en onderhouden
- Zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
- Een goede ademhaling houden of verbeteren
- Adviezen over hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het lopen
- Instrueren van mantelzorger en professionele verzorger
De fysiotherapeut speelt in op de situatie van de cliënt. In tijden van stabiliteit van de ziekte kan een laag-frequent contact voldoende zijn. Op momenten dat het slechter gaat, kan het zinvol zijn om de therapie te intensiveren. Tijdens de behandeling houdt de therapeut altijd rekening met de specifieke belastbaarheid van de cliënt.