Statistiek

In Nederland hebben ongeveer 34.000 mensen MS, wereldwijd zo’n 2,5 miljoen mensen.De ziekte komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De meeste mensen (43%) krijgen de diagnose MS als ze tussen de 40 en 65 jaar zijn, ongeveer een kwart (24%) tussen de 25 en 40 jaar en zo’n 19% tussen de 65 en 80 jaar. Mensen jonger dan 25 en ouder dan 80 krijgen het minst vaak MS (16%).

Aandoening met duizend gezichten

Het ziekteverloop is bij iedereen anders en dus moeilijk voorspelbaar. Waar de ontstekingen zitten, welke klachten of symptomen u krijgt en hoe ernstig die zijn, varieert allemaal per persoon. Daarom heet MS ook wel ‘de aandoening met duizend gezichten’. Iedereen met MS heeft een eigen verhaal.

Bij MS kunnen verschillende klachten of symptomen ontstaan. Welke klachten dat precies zijn, hangt af van de plek waar de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel zitten. Ontstekingen in het ruggenmerg kunnen onder andere problemen met lopen geven en het gevoel in de benen veranderen. Vaak zien we dat mensen met MS problemen krijgen in het bewegend functioneren van hun ledematen en romp. 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut is specialist op het gebied van bewegen. Regelmatig bewegen is goed voor de lichamelijke én geestelijke gezondheid. Het kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar soms wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. Fysiotherapie streeft naar het optimaliseren van de functies van het houdings- en bewegingsapparaat, zodat de cliënt zolang mogelijk zelfstandig kan functioneren. De fysiotherapeut kan helpen als bewegen lastig wordt, maar heeft ook een rol bij het optimaliseren van het dagelijks bewegen. Voor MS-patiënten die (tijdelijk) aan een rolstoel of bed gebonden zijn, biedt de therapeut specifieke behandelingen.

Een fysiotherapeutische behandeling bij MS richt zich onder andere op:

  • Stijfheid en spasticiteit bestrijden
  • Vermoeidheid beïnvloeden
  • Spieren en gewrichten beweeglijk houden en daarmee mobiliteit onderhouden
  • Balans optimaliseren
  • Conditie opbouwen of onderhouden
  • Spierkracht opbouwen en onderhouden
  • Zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen
  • Een goede ademhaling houden of verbeteren
  • Adviezen over hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het lopen
  • Instrueren van mantelzorger en professionele verzorger

De fysiotherapeut speelt in op de situatie van de cliënt. In tijden van stabiliteit van de ziekte kan een laag-frequent contact voldoende zijn. Op momenten dat het slechter gaat, kan het zinvol zijn om de therapie te intensiveren. Tijdens de behandeling houdt de therapeut altijd rekening met de specifieke belastbaarheid van de cliënt.

maak een afspraak voor fysiotherapie bij MS

Afspraak maken

therapeuten gespecialiseerd in MS

Petra Engelen-Hendriks

BIG: 79928057904

Algemene fysiotherapie Multiple Sclerose (MS) Privé: Psychosomatisch fysiotherapeut i.o.

al onze specialiteiten

Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied bij mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen.

Lees meer

Echografie

Direct inzicht in de aard van uw gezondheidsprobleem? Met een echo kunnen wij eventuele weefselschade zichtbaar maken.

Lees meer

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens of etalagebenen is een symptoom dat voorkomt bij vernauwing van de slagaders naar de benen. Tijdens inspanning (lopen of fietsen) ontstaat pijn in een of beide benen.

Lees meer

Manuele therapie

De manueeltherapeut is een specialist in het behandelen van mensen met complexe gezondheidsproblemen en wervelkolom gerelateerde klachten.

Lees meer

Schouder fysiotherapie

Wij zijn dé specialist op het gebied van fysiotherapie bij schouderpijnklachten. Voor eenvoudige tot complexe schouderklachten, met of zonder operatie. Ook voor second opinions.

Lees meer

Handtherapie

Onze handen zijn kostbaar. De handtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van hand- en polsklachten en helpt u bij dagelijks ongemak of na een operatie.

Lees meer

Fysiotherapie voor ouderen

Fysiotherapie gericht op de ouder wordende mens en de bijkomende ouderdomsverschijnselen. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om...

Lees meer

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen van 0-18 jaar met bijvoorbeeld een vertraagde motorische ontwikkeling of lichamelijke ongemakken. Benieuwd wat zij nog meer voor u en uw kind kan betekenen?

Lees meer

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op het begrijpen en behandelen van de wisselwerking tussen lichamelijke klachten en psychologische factoren

Lees meer

Ergotherapie

Wanneer u (tijdelijk) moeite heeft met het uitvoeren van bepaalde activiteiten in uw dagelijks leven kan de ergotherapeut u helpen. Benieuwd of de ergotherapeut u kan helpen?

Lees meer

Oefentherapie Cesar

Klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan vaak door een onjuist houdings- en beweegpatroon. De oefentherapeut is specialist op dit gebied.

Lees meer

Multiple Sclerose (MS)

Regelmatig bewegen kan het verloop van MS niet tegenhouden, maar wel de functionele gevolgen van de ziekte beperken. De fysiotherapeut streeft naar het optimaliseren van het dagelijks functioneren.

Lees meer

Oedeemtherapie

Voor mensen die een zwelling in een arm, been of elders in het lichaam hebben t.g.v. een operatie, bestraling, verwijdering van lymfeklieren of een ongeval.

Lees meer

Fysiotherapie voor sporters

Heb je klachten tijdens het sporten of wil je je sport weer hervatten na een blessure? Onze sportfysiotherapeuten helpen je hiermee op weg.

Lees meer

Orofaciale (kaak) fysiotherapie

Heeft u klachten aan uw kaken, gebit of de kauwspieren, hoofdpijn, nekpijn, oorsuizen en/of duizeligheid? Dan is de orofaciaal fysiotherapeut voor u!

Lees meer

Algemene fysiotherapie

De fysiotherapeut is een expert in houding en beweging. Met de meeste klachten kunt u bij een algemeen fysiotherapeut terecht. Meer weten?

Lees meer

Dry needling

Spierproblemen zijn soms lastig te behandelen. Tijdens de behandeling kan de therapeut kiezen voor dry needling. Maar wat is dry needling precies?

Lees meer

Parkinson

Bij de ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met balans, lopen, houding, uw conditie en allerlei andere dagelijkse bezigheden. Onze gespecialiseerde therapeuten kunnen daarbij helpen.

Lees meer

Valpreventie otago

COVID-19 Revalidatie

Wanneer u besmet bent geraakt met het COVID-19 virus en u hier klachten aan hebt overgehouden, heeft u de mogelijkheid tot een revalidatie traject.

Lees meer