Dat roken niet goed is voor de gezondheid weten we allemaal. Maar wat is de invloed van roken op uw lichaam? En wanneer loont het om te stoppen? Deze maand is het Stoptober! Voor ons als fysiotherapeuten een reden om u te wijzen waarom het loont om te stoppen met roken. Wist u bijvoorbeeld dat er al na 1 jaar stoppen het risico op coronaire hartziekten is gehalveerd? 

Roken is een belangrijke oorzaak van COPD, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, CVA, en vele kankersoorten. Het versterkt arteriosclerose. Roken is geassocieerd met meer botbreuken en vertraagd bindweefsel herstel. Ook het herstel van klachten waarvoor u bij de fysiotherapeut bent.

Na 2 dagen stoppen met roken is alle nicotine uit uw lichaam. Het kan zijn dat u plotseling beter begint te ruiken en proeven. Zo hebben wij een aantal belangrijke feiten over roken op een rijtje gezet.

  1. Niet-rokers hebben meer energie

Op het moment dat u gaat roken, wordt uw energieniveau verlaagd. Bij het opsteken van een sigaret krijgt u een opwekkend en energiek gevoel. Maar naarmate de nicotine in het lichaam vermindert, gebeurt hetzelfde met uw energiegehalte. Om constant een energiek gevoel te krijgen, zou u dus constant een sigaret op moeten steken. Zoals u kunt begrijpen is dit niet ideaal voor de gezondheid. Het is beter om de sigaret te laten liggen en te gaan bewegen.

  1. Voor rokers verloopt het herstel minder snel

Zodra u een blessure heeft opgelopen, duurt het herstel een stuk langer als u regelmatig een sigaret opsteekt. Het herstel van een blessure heeft namelijk een goede doorbloeding nodig. Op moment dat er nicotine ons lichaam binnenkomt, worden de bloed- en haarvaatjes dichtgeknepen. Ook herstel na een operatie verloopt moeizamer door deze vernauwing. Hierdoor vertraagd de wondgenezing en is de kans groter op infecties. Stoppen met roken voor een operatie is daarom extra belangrijk.

  1. Sporten helpt met het stoppen met roken.

Sporten en bewegen in het algemeen spelen een grote rol bij het stoppen met roken. Iemand die gestopt is met roken en regelmatig sport, houdt het sneller vol om de sigaret te laten liggen dan iemand die niet beweegt. Beweging helpt het verminderen van de behoefte naar een sigaret en is beter voor uw algehele gezondheid. U krijgt namelijk meer energie, waardoor u ook lekker in uw vel zit.

  1. Minder longcapaciteit door roken 

Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de longen. De longen krijgen minder zuurstof en u raakt eerder buiten adem waardoor u inspannende activiteiten minder lang volhoudt. Dit kan een reden zijn om niet meer in beweging te komen, omdat dit geen plezierig gevoel oplevert. Dit heeft als gevolg dat u steeds minder gaat bewegen, wat nog eens extra slecht is voor de gezondheid.

  1. Sporten en roken

Op moment dat uw lichaam zich inspant, wordt er meer zuurstof naar de longen vervoerd. Roken zorgt er echter wel voor dat er minder zuurstof naar de spieren wordt vervoerd. Dit bevordert dus niet de beweeglijkheid van het lichaam. Sporten aan de andere kant heeft ook invloed op het roken. Zo wordt de behoefte naar een sigaret verminderd en kan het bijkomende klachten dat roken met zich meebrengt, zoals stress en slaapstoornissen, flink verlichten. Op het moment dat u ervoor kiest om te beginnen met sporten, bent u al bezig met een gezonde levensstijl en is de kans groot dat u wilt stoppen.

Stoppen met roken heeft altijd zin
Stoptober begint officieel op 1 oktober. Maar je kunt op elke andere dag in oktober ook meedoen. Kijk wat werkt voor jou. Waarom in 28 dagen? Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd. Al na 20 minuten zijn er effecten merkbaar in je lichaam.

Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl