Sporten hoort pijnvrij te zijn

Gezien in het clubmagazine vv Strijen 2021-2022:

Werken als fysiotherapeut en spelen in het eerste elftal van v.v. Strijen, dat is wat Brian Monster al ruim 3 jaar doet. En al die tijd speelde bij hem het idee om die twee elementen verder met elkaar te verbinden. Hij ging er over in gesprek met Remco Evers, eigenaar van Fysio HW en v.v. Strijen hoofdverzorger Ronald Pijlman. Beide waren vrijwel direct enthousiast en bij de aftrap van dit seizoen was de samenwerking een feit. 

‘Aanstichter’ Brian voetbalt al zolang hij zich zo’n beetje kan herinneren. Begonnen in de F-jes van v.v. Strijen doorliep hij een groot deel van de jeugdelftallen bij deze vereniging. Vervolgens maakte hij de overstap naar SHO en sinds een jaar of zes is hij weer terug op het oude nest. Bij v.v. Strijen kwam Brian in contact met Ronald Pijlman, die inmiddels alweer 5 seizoenen als hoofdverzorger aan v.v. Strijen verbonden is. Samen sparden ze al veel over blessures en herstelprogramma’s. Maar vanaf dit seizoen gaat dit dus nog een stap verder.

LAATSTE STAP MAKEN OP HET VELD
In hun praktijk liepen Brian en Remco er regelmatig tegenaan dat ze de eindfase van een herstelprogramma niet optimaal konden invullen. “Sportspecifieke situaties waar je tijdens een voetbalwedstrijd veelvuldig mee te maken krijgt, zijn in een praktijkruimte toch lastig na te bootsen” geeft Remco aan. “Het voordeel is dat we nu echt op het veld aan de slag kunnen en daar de laatste stap in het herstel kunnen maken”.

Voor hoofdverzorger Ronald heeft de samenwerking ook een grote toegevoegde waarde: “Ik ben 2 avonden in de week op de club en dat is echt niet altijd voldoende om spelers die ondersteuning te bieden wat noodzakelijk is en het herstel bevordert. Dan is het fijn als je mensen kan doorverwijzen naar de praktijk van Brian.” vertelt de 58-jarige Amsterdammer. Voor beiden geldt dus dat de samenwerking dus echt een uitbreiding is van de dienstverlening die zij tot aan de samenwerking te bieden hadden.

PREVENTIE WORDT STEEDS BELANGRIJKER
Het herstel van spelers vormde de basis van de huidige samenwerking, maar alle drie de heren zijn ervan overtuigd dat er nog een wereld te winnen is als het gaat om preventie. “Er is echt nog een enorme stap te maken op het vlak van voeding en voedingspatronen. Zorgen dat je met de juiste voeding in je lijf aan de aftrap staat of op een training verschijnt. Dat is nou echt een onderwerp waarmee ik bij de club nog wel mee aan de slag zou willen.” aldus Ronald.

Ook Brian, die onlangs is begonnen met zijn Master Sportfysiotherapie, ziet hier nog vol op mogelijkheden. “Wat doe je buiten het trainen en de wedstijd om? Hoe verzorg je je lichaam en wat kan je allemaal zelf doen om fit te blijven en zo optimaal mogelijk te presteren?”, vraagt hij zich hardop af. “Hierin zou ik ook binnen onze vereniging stappen willen maken, bijvoorbeeld met informatiebijeenkomsten en voorlichting aan trainers en leden.” Remco durft zelfs nog wel een stapje verder te gaan: “Preventie wordt steeds belangrijker en ik voorzie dat dit voor een belangrijk deel de toekomst gaat bepalen van de hele gezondheidszorg”.

HOE ZIET DE SAMENWERKING ERUIT?
“Ieder lid van v.v. Strijen is welkom tijdens het inloopspreekuur op de vereniging, iedere dinsdag van 17:00 tot 18:00 uur. Hier kun je kosteloos langskomen voor vragen, het stellen van een diagnose en het bespreken van een eventueel behandeltraject”, vertelt Brian. “Ik zal ook eventueel benodigde behandelingen/hersteltrainingen op de club uitvoeren. Je kunt me vinden in de medische verzorgingsruimte in het kleedkamergebouw. Om een afspraak te maken kunnen mensen contact opnemen met de praktijk via telefoonnummer 078-674 37 54 of door een mailtje aan [email protected]. Maar uiteraard kun je mij ook altijd even aanspreken op de club!”

“Veelal wordt fysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering en voor kinderen tot 18 jaar wordt fysiotherapie bekostigd vanuit de basisverzekering. Altijd handig om te weten.” geeft Brian tot slot aan.